La necessitat de pertinença és una de les motivacions bàsiques del ser humà. Tots volem que ens estimin i per això intentem, en major o menor grau, agradar als altres. És una conducta adaptativa: durant milers d’anys els vincles socials van augmentar la supervivència. En condicions dures, ser acceptat socialment era indispensable per sobreviure. Avui en dia aquesta necessitat ha disminuït. Vivim en una societat individualista en la que no és tan important agradar a la majoria. Es pot ser més autònom i no dependre tant de l’opinió dels altres. però continuem buscant l’aprovació i la nostra conducta depenent en gran part de les expectatives exteriors a nosaltres.
La necessitat de pertinença modifica les nostres accions, els nostres pensaments i sentiments.
La motivació d’agradar a les persones que tenim al voltat pot arribar inclòs a distorsionar la nostra percepció: si volem complaure a un grup d’individus, acabarem veient el mateix que ells diuen que veuen.
La nostra autoestima és, en gran part, producte de com ens sentim valorats pels altres. gran part dels nostres actes tenen com a fi augmentar la nostra integració social. I per aconseguir l’acceptació dels altres fa que ens millorem a nosaltres mateixos: no només maquillem la nostra aparença, també maximitzem les nostres virtuts reals.
La pressió del grup pot arribar a canviar la nostra percepció.
Les persones que e senten estimades per altres individus estan en unes condicions més bones per arribar a la plenitud vital. També existeixen aquests efectes positius en el món laboral. S’ha comprovat que els equips de treball en els que existeix un bon clima afronten reptes amb els quals no s’atrevirien els seus components de forma individual.
la pressió interna del grup pot arribar a ser negativa. Pot portar a formar les colles d’adolescents que es caracteritzen per un estil de vida determinat, les rivalitat ètniques i el nacionalisme fanàtic.
La necessitat de l’altre ens omple de carinyo però ens. font enfonsar fins el punt de l’esclavitud dels altres lo qual té dos inconvenients: el primer és que podem acabar sotmesos en una impossible lluita per agradar el món. I l’altre és que tenim el perill d’arribar a anul·lar-nos per ser allò que els altres volen.
Hem d’evitar que per agradar arribem a ser esclaus afectius de les altres persones.