Posar-nos una màscara és la millor forma d’ocultar una emoció i la millor màscara és una emoció falsa que desconcerti i actua com camuflant. La màscara més utilitzada és el somriure ja que forma part de les salutacions convencionals, resulta agradable i s’utilitza en molts dels intercanvis socials.
Els moviments facials del somriure són senzills. Per mostrar benestar només hem de moure un múscul que podem accionar voluntàriament, mentre que totes les altres emocions requereixen el moviment de tres a cinc músculs. Tot i això, el somriure no és sempre una senyal d’una emoció positiva. Les persones somriuen quan se senten desgraciada.
Sincera: dura mes quan els sentiments positius són molt intensos. Participa el múscul cigomàtic. S’eleven les gales i surten les arrugues anomenades “potes de gall”
Amortiguada: sentiments positius encara que dissimulant la intensitat. S’apreten els llavis, surten “potes de gall” i s’estiren les comissures dels llavis.
Falsa: el seu fi és camuflar-se, convèncer a l’altre de que es te una impressió positiva. Contradiu l’emoció interior. De tots els somriures és l’únic mentider.
De burla: és poc freqüent. Els llavis s’eleven en un angle molt pronunciat. Insolent, s’alegra del mateix fet pel qual somriu.
Picarona: protuberància en torn a les comissures. Es confon amb un somriure autèntic.
Temorosa: no hi ha una expressió positiva. El múscul risorio estira els llavis cap a les orelles i els llavis queden en posició rectangular. Trista: mostra emocions negatives sense voler amagar-la. És asimètrica i prolongada. Habitualment implica que la persona no es queixarà
Trista: mostra emocions negatives sense voler amagar-la. És asimètrica i prolongada. Habitualment implica que la persona no es queixarà